Mint mondani szokás a legnagyobb kincs az egészség. A mai kor embere igyekszik tudatosan táplálkozni, kalóriákat számolgatni, mindenféle csodatévő bogyót bevinni a szervezetébe, holott a jó egészség titka két mindenki számára elérhető tevékenységgel elérhető.

Hagyjuk az előjátékot, és vágjunk egyből a közepébe:

nagydologsprint

Szex

Biztos veled is már szembejött az a mondat, hogy ölelj meg valakit, és mindjárt mosolyogni fogsz. Ennek van is igazságtartalma, ugyanis az ölelés a "jó érzésért" felelős hormonjainkat szabadítja fel, a szexuális izgalom hatására pedig az agyban az öröm- és a jutalomközpont kapcsol teljes gőzre.

Orgazmust a fájdalomcsillapítók helyett!

Lányok, rossz hír következik: a "fáj a fejem" kifogás igen gyengécske érv, amennyiben ki akartok bújni az együttlét alól. Az orgazmus ugyanis olyan hormont szabadít fel, amely megnöveli a fájdalomküszöböt. Egy kiadós orgazmus nemhogy a fejfájást, de még a menstruációs görcsöket is képes jelentősen enyhíteni, így itt az ideje annak, hogy valami új kibúvót keressetek, ha éppen nincs kedvetek a szexhez.

Dobd ki a gyógyszereket és induljon az üzekedés!

Joseph J. Pinzone, az Amai Wellness Center orvosi- illetve vezérigazgatója szerint a szex olyan betegségek megelőzésében segít, mint a csontritkulás, prosztatarák, vizelettartási problémák, szívbetegségek, sőt még a magas vérnyomásra is kedvezően hat.

Végezetül pedig arról se feledkezzünk meg, hogy nagyszerű edzésprogram. Szex közben öt kalóriát égetünk el percenként, ráadásul a pulzusszámunkat is megemeli, így ha nem akarunk a futógépen szenvedni, elég ha beiktatjuk az életünkbe a rendszeres együttlétet.
 

És ha már az ágyban vagyunk nézzük, hogy az egészséges életnek mi a másik alapvető feltétele.

Alvás

Bizonyára nem él olyan ember a Földön, aki valaha ne tapasztalta volna már, hogy milyen végig kínlódni úgy egy napot, hogy nem aludta rendesen ki magát.

nagydologsprint

Pedig igencsak nagyvonalúak vagyunk a betegségekkel szemben, ha a pihentető alvás helyett az éjszaki életet választjuk.

Minél kevesebbet alszunk, annál ingerlékenyebbé válunk, és ne feledjük, hogy korunk fő mumusának a stressz az egyik melegágya.

A melatonin, vagyis más néven az "alváshormon" a napszakokhoz alkalmazkodó természetes alvási ciklus fenntartásáért felelős. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy ez a hormon 200%-kal több antioxidáns erővel bír, mint az E-vitamin, ebből adódóan képes visszaszorítani egy daganat növekedését, kvázi véd a rák ellen.

De ha ez még mindig nem elég indok arra, hogy időben ágyba bújjunk, íme egy kis ízelítő, hogy milyen betegségeket okozhat a kialvatlanság:

- cukorbetegség

- szívbetegség

- depresszió

Az sem mellékes, hogy ha nem alszunk eleget, akkor a szervezetünk a normálisnál több kortizol hormont termel. A túl sok kortizol hatására pedig felgyorsul a bőr feszességét biztosító kollagén lebontása, magyarul ráncos lesz a bőrünk, és idősebbnek fogunk kinézni a valódi korunknál. 

Akit pedig még mindig nem sikerült meggyőznöm a pihentető alvás fontosságáról, annak itt a jolly joker: alvás közben akár a problémáink is megoldódhatnak.

Számos híres és elismert tudós merített ihletet álmában. Friedrich August Kekulé, Dimitrij Mengyelejev, Otto Loewi például mind alvás közben találta meg a választ arra a problémára, amely a leginkább foglalkoztatta.

Ne feledjük, hogy az álmainkban látott személyek egytől-egyig valós emberek, akikkel életünk során már találkoztunk, láttuk őket, elmentek csak mellettünk az utcán stb. Lehet, hogy nekünk ott, akkor fel sem tűntek, az agyunk azonban az összes beérkező információt eltárolja és felhasználja az álmok kreálása közben.

Ennek tudatában szinte hátborzongató belegondolni, hogy milyen kiapadhatatlan és színes adathalmaz birtokosai vagyunk. Tehát ha egy problémára nem találjuk a megoldást, akkor jusson eszünkbe, hogy nem véletlenül szokták ilyen esetben azt tanácsolni, hogy "aludj rá egyet". Egy felmérés szerint ugyanis az álmok nem csak a tudósokat, művészeket stb. képesek inspirálni, hanem az "átlagembereket" is.

Egy szó mint száz: hétvége van, süt a Nap, élvezzük az életet, este a távirányító helyett pedig a társunkhoz nyúljunk, majd aludjunk egy jót!

nagydologsprint